Beschermt het gratis antivirusprogramma in Windows 10 u goed genoeg?

In Windows 10 zit een gratis antivirusprogramma ingebouwd. Voor gebruikers van Windows stelde Microsoft eerder het gratis antivirusprogramma Microsoft Security Essentials ter beschikking.
In Windows 10 is antivirus onder de naam Windows Defender standaard onderdeel van Windows.

Dit betekent dat in Windows 10 uw pc standaard beveiligd wordt. Maar beveiligt Windows Defender uw pc wel voldoende? Betekent dit dan automatisch dat u in Windows 10 niet langer een aparte virusscanner nodig hebt. Of is dat nu net een beetje te voorbarig?
Het antwoord erop is vergelijkbaar met vele andere computergerelateerde vragen: “Het ligt eraan wie de computer gebruikt en wat ermee gedaan wordt”.

Wat de gratis virusscanner in Windows precies goed doet
Wat absoluut in het voordeel spreekt van dit gratis antivirusprogramma is, dat het volledig op de achtergrond en in alle rust zijn werk doet. En zichzelf update zonder u lastig te vallen met meldingen die er doorgaans eigenlijk niet toe doen, maar waardoor u wel afgeleid wordt van waar u mee bezig was. De enige keer dat u iets van het antivirusprogramma zult horen is, wanneer het een bedreiging op uw computer heeft gevonden en heeft verwijderd. Wat het programma verder goed maakt is: dat zelden tot nooit uw inbreng nodig is om zijn werk goed te kunnen doen. Hierdoor loopt u zelfs als leek op het gebied van computers niet gevaar dat u per ongeluk het verkeerde beslist. Waardoor de beveiliging van uw pc gevaar juist in het geding zou kunnen komen.

Is er een goed alternatief voor Windows Defender?

Vindt u ondanks de voordelen van Windows Defender dat u toch een betere pc beveiliging nodig hebt, dan zijn er genoeg alternatieven voorhanden.
Waaronder virusscanners die wel elk nieuw virus of andere malware weten te onderscheppen. Of virusscanners die niet alleen uw pc, maar tevens uw hele thuisnetwerk beveiligen.
Deze zijn echter veelal betaalde virusscanners.

Is een gratis virusscanner net zo goed als een betaalde?
Dit blijft een vraag waar de meningen over verdeeld blijven. In de basis is een gratis virusscanner net zo goed als de betaalde, want zowel de gratis virusscanners als de betaalde varianten zijn ontwikkelt voor het bieden van bescherming tegen virussen, spyware, Trojaanse paarden, rootkits en alle andere vormen van kwaadaardige software die onder de categorie malware vallen. Echter zit het grote verschil in de beschikbare functionaliteiten tussen de gratis virusscanners en de betaalde virusscanners en om het feite dat een goede betaalde virusscanner in tegenstelling tot Windows Defender of andere gratis virusscanners wel bescherming biedt tegen de allernieuwste virussen.

Laten we als eerste eens de algemene verschillen tussen de gratis virusscanners en de betaalde varianten op een rij plaatsen, hierdoor krijgt u direct een goed beeld van de geboden functionaliteiten.

– Gratis virusscanners beschikken niet allemaal over een firewall, anti-spam & controle op e-mailbijlagen.
– Extra bescherming bij online bankieren en winkelen ontbreken vaak bij de gratis beschikbare virusscanners
– Ook ontbreken vaak de extra heuristische controles of bepaalde technologieën voor het detecteren van malware.
– Gratis virusscanners krijgen soms minder frequent updates dan de betaalde virusscanners.
– Bij gratis virusscanners krijgt u vaak geen telefonische ondersteuning van de fabrikant.
– Gratis virusscanners mogen vaak alleen particulier gebruikt worden en niet commercieel.
– Vaak tonen de gratis virusscanners reclame voor de betaalde varianten.
– Bescherming tegen phishing en identiteitsdiefstal is vaak een optionele beveiligingsfunctie of in beperkte mate aanwezig.
– Ook beschikt een gratis antivirusprogramma vaak niet over een aparte netwerkbeveiliging en bescherming voor het gebruik van WiFi-netwerken.
– Ouderlijk toezicht, kinderbeveiliging of een speciale bescherming voor je persoonlijke gegevens ontbreekt ook in de gratis antivirusprogramma’s

En zo zijn er nog wel meer functies die je alleen in de betaalde pakketten zal vinden. Denk aan bestandsversleuteling en wachtwoordbeheer. Bij beveiligingssoftware betekent “meer” ook niet automatisch dat het betreffende beveiligingspakket ook beter is. Maar de betaalde beveiligingspakketten beschermen de computer wel op meerdere gebieden dan een gratis antivirusprogramma.

Welke is nu de beste betaalde viruscanner?

Over virusscanners wordt veel gezegd en geschreven in computerbladen, en ook op internet. Maar veelal komt het uiteindelijk toch weer neer op: dat virusscanner X of virusscanner Y echt de allerbeste is, omdat die alle virussen en andere malware probleemloos herkent. Organisaties zoals het VirusBulletin (VB), AV-Test en AV-Comparatives (van Duitse en Oostenrijkse origine) voeren met enige regelmatig onderzoeken uit die op de betreffende website geplubiceerd worden waarbij er vooral naar de effectiviteit van anti-virus-oplossingen wordt gekeken. Deze organisaties laten simpelweg honderdduizenden samples van virussen, trojans en andere malware los op computers waarop de virusscanners getest worden en kijken vervolgens wat er wordt tegengehouden en zal worden verwijderd. Voorbeeld van een virusscanner die steevast goed uit deze testen komt is ESET NOD32 Antivirus. Ook de meer uitgebreide variant daarvan, genaamd ESET Internet Security (alles-in-één internet security suite), behaald regelmatig zeer goede testresultaten. ESET heeft zelfs als eerste product ooit 100 VirusBulletin Awards gewonnen.

Conclusie

Windows defender en andere gratis virusscanners hebben zeker hun voordelen als u weinig op de computer doet maar wilt u toch het zekere voor het onzekere en beschermt zijn tegen de allernieuwste internetbedreigingen dan is toch het advies om een goede betaalde virusscanner zoals ESET NOD32 Antivirus of ESET Internet Security (extra t.o.v. ESET NOD32 Antivirus o.a. veilig internetbankieren, persoonlijke firewall, spamfilter, modembescherming en webcamprotectie) aan te schaffen. Klik hier voor meer informatie over de ESET virusscanners. Bekijk hier een testuitslag van het onafhankelijke testorgaan AV-Comparatives waarbij ESET als beste uit de test komt en Windows Defender als de slechtste.

DutchEnglish