Wat is VPN en heeft u het nodig?

VPN staat voor Virtual Private Network en kunt u zien als een privénetwerk binnen een groter netwerk. Meestal gaat het om een versleutelde verbinding tussen twee andere netwerken via openbare netwerken (internet). Denk aan uw thuisnetwerk en het bedrijfsnetwerk van uw werkgever. VPN helpt u om een soort privétunnel of -pijplijn tussen die twee netwerken te maken. De VPN-aanbieder koppelt u aan een nieuw IP-adres dat u deelt met anderen en dat regelmatig wisselt. Uw internetactiviteiten zijn zo moeilijker naar u te herleiden. U kunt iedere keer dat u VPN inschakelt, kiezen uit een land, waar u uzelf voor anderen dan lijkt te bevinden. Een VPN lijkt volgens sommige claims onmisbaar voor uw privacy en digitale veiligheid. VPN is in sommige situaties inderdaad nuttig maar belangrijk is om te beseffen dat VPN geen wondermiddel is dat u volledig anoniem en veilig houdt. Een IP-adres is niet de enige manier waarop u online te volgen bent. Zo zijn er bijvoorbeeld tracking cookies en bepaalde gevanceerde technieken om u online te volgen. En als u ergens inlogt, doorbreek u de anonimiteit ook. Hoe werkt het, wanneer en hoe gebruikt u het en waar moet u op letten?

Een betaalde of gratis VPN?

Gratis VPN-diensten hebben beperkingen op snelheid, hoeveelheid data, aantal verbindingen of een combinatie hiervan. Wilt u meer, dan komt u toch uit op een betaalde VPN-verbinding. VPN zorgt niet voor 100% anonimiteit op het internet maar uw privacy gaat er wel flink op vooruit. Wilt u na het lezen van dit artikel daarom toch een betaalde VPN-dienst aanschaffen dan adviseren wij NordVPN. NordVPN slaat uw internetbewegingen namelijk niet op in logbestanden en NordVPN wordt bovendien geleverd met haar eigen VPN-software om heel eenvoudig VPN in te schakelen op tot wel 6 apparaten. Klik hieronder op de afbeelding om de actuele aanbiedingen van NordVPN te bekijken.

Wat zijn de voordelen van VPN en waarom zou u het moeten gebruiken?

Mogelijk voordeel van VPN: geen pottenkijkers.

Doordat de verbinding is versleuteld, kan iemand die ook toegang heeft tot datzelfde netwerk uw VPN-verbinding toch niet afluisteren. Denk aan een hotel, trein, restaurant of een andere plek met openbare wifi. Dankzij VPN zien sniffers (afluisteraars) geen zinnige informatie voorbijkomen. Wel zo prettig als u uw bankzaken of andere privédingen regelt. Op een publiek wifinetwerk kan de (wifi)netwerkbeheerder of een hacker uw gegevens onderscheppen. Met VPN is uw complete verbinding versleuteld zodat u veiliger kunt e-mailen, internetten of internetbankieren via wifi. Het nut is hiervan wel beperkt, omdat de meeste apps en websites tegenwoordig zelf al versleuteld communiceren. Een alternatief is uw mobiele 3G/4G/5G-internet te gebruiken, maar daar kunnen wel extra kosten aan verbonden zijn. Derde partijen zoals internetproviders, overheid(sdiensten) en advertentiebedrijven kunnen u minder goed volgen als u VPN gebruikt. VPN wordt ook vaak gebruikt om anoniemer te downloaden uit illegale bronnen, zoals films van (bit)torrentsites, hetgeen wij overigens afraden. Diensten en websites voor streaming video of online-tv schermen hun content vaak af voor het buitenland. Met VPN kun u doen alsof u uit het betreffende land kijkt. Bijvoorbeeld op vakantie buiten Europa de NPO bekijken. Maar ook in Nederland Amerikaanse Netflix kijken, die een ander aanbod kent. Weet wel dat streamingdiensten dit proberen te blokkeren en het daarom niet altijd werkt. Met VPN kunt u ook censuur omzeilen, bijvoorbeeld in China, Rusland en Turkije.

Wat zijn de nadelen van VPN en bent u echt anoniem met VPN?

Nee, echt anoniem op internet bent u nooit. Uw internetprovider weet met wie u contact maakt, bijvoorbeeld als u uw VPN-dienst inschakelt. Uw VPN-dienst weet wel wat u doet, maar deze houdt daar op haar beurt normaal gesproken geen logs van bij. Toch hoeft er maar iemand een tap te plaatsen en u bent gezien. Gelukkig kan dat niet zomaar, dat is zelfs voor een overheid, geheime dienst of andere kwaadwillige geen koud kunstje. Kiest u een willekeurige VPN-aanbieder zonder dat u weet of u die kunt vertrouwen, dan is het maar de vraag of uw privacy er op vooruit gaat. VPN kan ook voor trager internet zorgen, omdat u surft via een omweg: via de server van de VPN-aanbieder. Webpagina’s bezoeken zal meestal vlot verlopen, maar grotere bestanden downloaden of video streamen kan merkbaar langzamer gaan of haperen. Uw aanvraag voor een bepaalde webpagina of andere internetinfo gaat niet meer direct naar die webserver, maar eerst naar de server van uw VPN-dienst, dan naar die webserver, weer terug naar uw VPN-dienst en dan weer naar u. En dat gaat continu zo door. Heeft u een snelle kabel- of glasvezelverbinding, dan hoeft u er amper wat van te merken. Daarnaast is er de extra rekenkracht die versleuteling vraagt. Voor een aardig snelle pc geen probleem, maar op sommige mobiele apparaten merkt u er wel wat van. Bent u gamer, dan is een lage ping heel belangrijk en daar zijn de extra tussenstappen van een VPN-dienst niet bevorderlijk voor. Het opzetten van de VPN-verbinding kost ook even tijd. Levert de VPN-aanbieder haar eigen software dan hoeft u vaak niets anders te doen dan installeren, een server/land uitkiezen en op de verbind-knop te drukken.

DutchEnglish