Negen essentiële lessen die elke ouder zijn kinderen zou moeten leren over cyberveiligheid

Het internet heeft de manier waarop kinderen omgaan met de wereld veranderd. Maar liefst 95% van de tieners in de Verenigde Staten heeft een smartphone, zo blijkt uit cijfers van Pew Research Centre, en ongeveer 45% van de tieners zegt dat ze ‘bijna constant’ online zijn. De 24-uurs connectiviteit is voor het grootste deel een verbazingwekkend iets. Jonge mensen, opgegroeid in de digitale wereld, hebben toegang tot een grenzeloze stroom aan informatie, entertainment en creatieve tools, die hen in staat stellen verbinding te maken met de wereld op een manier die eerder niet mogelijk was, zelfs slechts een generatie geleden niet. Natuurlijk biedt dit niet alleen maar voordelen. Omdat je constant verbonden bent heb je aanzienlijke veiligheidsrisico’s die heel anders zijn – maar niet minder gevaarlijk – dan de gevaren waarmee kinderen 20 of 30 jaar geleden werden geconfronteerd. Van cyberpesten tot malware en alles daartussenin, hebben ouders nu de verantwoordelijkheid om hun kinderen te leren veilig te navigeren op internet en de risico’s te beperken die hen online wachten.

Hier zijn negen essentiële lessen die elke ouder zijn kinderen zou moeten leren over cyberveiligheid

1. Wat online is geplaatst, blijft online

In een eindeloze zee van memes, selfies, kattenfoto’s en blogposts, is het gemakkelijk om te denken dat de inhoud die je online plaatst gewoon op gaat in al het andere wat er staat – maar dat is niet noodzakelijk het geval. Help uw kinderen te begrijpen dat het internet permanent is. De inhoud die u plaatst en deelt, kan worden gekopieerd, geciteerd en er kunnen screenshots van genomen worden. Het kan worden bewerkt, uit context gehaald worden en geüpload worden naar honderd verschillende websites. Als je iets online zet, moet je je goed voelen bij de mogelijkheid dat het er permanent zal staan, wat verreikende gevolgen kan hebben voor je carrière en relaties later in je leven. Moedig uw kinderen aan zich bewust te zijn van de inhoud die ze plaatsen en hoe deze van invloed kunnen zijn op hen en andere internetgebruikers, zowel nu als in de toekomst.

2. Het is prima om te praten over internetgebruik

Het is geen geheim dat een flink deel van het internet ongepast is voor kinderen. Hoewel ouderlijk toezicht tot op zekere hoogte effectief kan zijn (beperking van toegang op meerdere apparaten kan lastig zijn, en tegen de tijd dat kinderen hun tienerjaren bereiken, zijn de meeste van hen technisch slim genoeg om de restricties te omzeilen), is open communicatie net zo belangrijk. Nodig uw kinderen uit voor een open en eerlijk gesprek in plaats van het internet met een ijzeren vuist te controleren. Moedig uw kinderen aan om transparant te zijn over hun activiteiten online en zorg ervoor dat ze weten dat ze altijd met u kunnen praten als ze vragen hebben of problemen tegenkomen op internet. Voor de beste resultaten kunt u overwegen om het gesprek vroeg te beginnen, samen te werken om basisregels vast te stellen en uw kinderen te betrekken bij het besluitvormingsproces. Door samen te werken en geleidelijk te vertrouwen op uw kinderen om de juiste keuzes te maken, kunnen ze uiteindelijk hun online veiligheid beter beheren.

3. Houd wachtwoorden geheim

De meeste kinderen leren van jongs af aan te delen, maar je moet ze leren dat er enkele dingen zijn die ze altijd voor zichzelf moeten houden: hun wachtwoorden. Een goed wachtwoord is van cruciaal belang om uw accounts te beveiligen en om te voorkomen dat cybercriminelen toegang krijgen tot uw persoonlijke gegevens. Er zijn een paar basisregels voor het maken van een sterk wachtwoord:

4. Bedenk hoe je sociale media gebruikt

Leer uw kinderen dat alleen omdat ze iets op sociale media kunnen plaatsen, dit niet betekent dat ze dat ook moeten doen (onthoud punt 1!). Uw kinderen moeten nooit onderstaande items delen:

Ze moeten ook heel voorzichtig zijn met het accepteren van vriendschapsverzoeken en berichten van mensen die ze niet kennen. Neem even de tijd om de privacy-instellingen van hun sociale media-apps te bekijken, omdat de standaardinstellingen mogelijk meer informatie vrijgeven dan u en uw kind zich prettig bij voelen. Naast nadenken over de inhoud die ze delen, moeten kinderen ook rekening houden met de inhoud die ze consumeren en hoe lang ze op sociale media doorbrengen. Verschillende studies hebben een verband gevonden tussen gebruik van sociale media en een laag zelfbeeld, een slecht lichaamsbeeld, verminderde slaapkwaliteit en andere symptomen van depressie.

5. Hoe om te gaan met cyberpesten

Tegenwoordig reikt pesten tot ver buiten de grenzen van het schoolplein. Vanwege de populariteit van sociale media komt cyberpesten (het gebruik van technologie om een andere persoon te bedreigen, lastig te vallen of in verlegenheid te brengen) vaak voor bij kinderen en tieners. In de Verenigde Staten heeft ongeveer 15 procent van de middelbare scholieren het afgelopen jaar last gehad van cyberpesten, volgens officiële overheidscijfers. Ga samen met uw kind zitten en bedenk een plan om met cyberpesten om te gaan. Uw specifieke strategie hangt af van uw omstandigheden, maar het kan betekenen dat uw kind zijn of haar apparaat uitzet en u, zijn of haar leraar of een andere volwassene die zij vertrouwen vertelt wat er gebeurt. Ze kunnen mogelijk ook de cyberbully aangeven bij of blokkeren via de app voor sociale media. Herinner uw kind eraan dat, hoe verleidelijk het ook is, zij in geen geval moeten reageren op de cyberbully of terug gaan pesten, omdat het de situatie meestal alleen maar erger maakt.

6. Vraag toestemming voordat je nieuwe apps installeert

Het internet is overspoeld met allerhande games, apps om dingen te leren en creatieve tools die jongeren zeker zullen verleiden, maar herinner uw kind eraan dat ze het eerst bij u moeten vragen voordat ze nieuwe software installeren. Waarom? Veel soorten malware zijn ontworpen om eruit te zien als legitieme applicaties. Wanneer ze worden uitgevoerd, kunnen deze schadelijke toepassingen verwoestende gevolgen hebben, zoals identiteitsdiefstal, gegevensverlies en financiële fraude. Sommige soorten malware kunnen zichzelf zelfs vermenigvuldigen en verspreiden naar andere apparaten die op uw thuisnetwerk zijn aangesloten. Het is belangrijk om te onthouden dat mobiele apparaten niet immuun zijn voor malware. Google heeft bijvoorbeeld onthuld dat de hoeveelheid malware die is geïnstalleerd via Google Play in 2018 met 100 procent is toegenomen. In het geval dat uw kind per ongeluk malware op zijn apparaat installeert, moet u er zeker van zijn dat uw systeem is beveiligd. Bewezen antivirussoftware zoals Emsisoft Anti-Malware en Emsisoft Mobile Security kunnen een cruciale rol spelen bij het beschermen van de apparaten van uw gezin tegen alle soorten malware.

7. Denk na voordat je klikt

Moedig uw kinderen aan om waakzaam te blijven op het internet en onthoud altijd dat als iets te mooi klinkt om waar te zijn, dat waarschijnlijk ook zo is. Praat met je kinderen over hoe phishingaanvallen werken en waarom ze goed moeten nadenken voordat ze op een link klikken. Laat ze zien hoe ze over een link moeten hoveren om de legitimiteit van een URL te controleren, leer ze de algemene symptomen van phishing-scams te herkennen en moedig ze aan om verdacht te zijn bij het lezen van e-mails en het openen van bijlagen, zelfs als het lijkt te zijn verzonden vanaf een betrouwbaar adres. Er zijn veel online aanvallen die specifiek op kinderen zijn gericht en die mogelijk kunnen leiden tot malware-infectie of identiteitsfraude. In 2018 profiteerden malwareschrijvers bijvoorbeeld van de voortdurende Fortnite-rage door malware te verdelen die is vermomd als een aimbot (een soort hack die wordt gebruikt in first person shooters waarmee spelers perfect kunnen richten). Op dezelfde manier werden in 2018 meer dan 50.000 Minecraft-accounts getroffen door malware vanwege geïnfecteerde Minecraft-skins. Leer uw kinderen over de gevaren van het downloaden van game-hacks, illegale software en het meedoen aan nepwedstrijden.

8. Wees een respectvolle internetburger

Leer uw kinderen dat internet in feite een verlengstuk van de samenleving is en dat de gebruikelijke communicatieregels die in de echte wereld van toepassing zijn, ook online gelden. Dat betekent dat ze altijd respectvol moeten zijn en nooit andere mensen moeten misbruiken of iemand met fysiek geweld moeten bedreigen. Help hen te begrijpen dat hoewel ze een interactie aangaan met een scherm, ze nog steeds communiceren met een echt persoon met echte gevoelens. Denk aan de gouden regel van de netiquette: als je het offline niet tegen iemand zou zeggen, doe het dan ook niet online.

9. Balans is de sleutel

Last but not least, herinner uw kinderen eraan dat balans cruciaal is. Hoewel technologie een centrale rol speelt in ons dagelijks leven, is het belangrijk dat kinderen andere hobby’s en interesses aangaan om zich te blijven ontwikkelen als gezonde, goed afgeronde mensen.

Gryphon Guardian Router: Geeft ouders de controle!

De Gryphon Guardian router is een krachtige WiFi-router inclusief ingebouwde ESET security met geavanceerde ouderlijk toezicht functionaliteit.

DutchEnglish